Bravčové mäso

 

Bravčové mäso je označenie pre mäso pochádzajúceho z prasaťa domáceho. Spolu s hovädzím mäsom je to najčastejšie používané mäso v slovenskej kuchyni. Mäso bravčové je krehkejšie než mäso hovädzie. Menej tučné a chudé bravčové je ľahšie stráviteľné. Na dedinách sa používa bravčové mäso tiež z domácich zabíjačiek. Tie sa konajú najčastejšie v zimných mesiacoch. Bravčové mäso má bledoružovú farbu. Svalovina je prerastená tukom a preto má napríklad oproti hovädziemu mäsu vyšší obsah tuku a vyššiu energetickú hodnotu. Bravčové mäso je ťažšie stráviteľné. Chuť je závislá na veku a spôsobe kŕmenia zvierat. Mäso prasiat kŕmených častejšie mliekom má svetlejšiu farbu. Veľmi jemné vlákna a pevnú bielu slaninu má mäso z ročných kusov. Mäso starších kusov má tuhšie a hrubšie vlákna, farba je tmavočervená.

 Delenie bravčového mäsa

Stehno - orech - Je vhodné na dusenie, pečenie, narezané narezne na vyprážanie. Stehno je potrebné rezať priečne cez vlákna.

Stehno - šál - Upravuje sa ako orech. Je šťavnatejšie.

Predné a zadné kolienko - Používame ich na varenie a pečenie v celosti. Môžu sa aj údiť.

Nožičky - Spolu s bravčovou kožou a hlavou sú vhodné na varenie huspeniny, nakoľko obsahujú veľa kolagénu.

Pečienka - karé - Karé je kvalitné bravčové mäso, vhodné na pečenie v celosti, narezané na kotlety dusením, pečením na panvici a vyprážaním.

Bôčik - Vhodný na pečenie v celosti, naplnenie a následné pečenie, varenie v celosti a následné natieranie pastami. Vhodný je aj na údenie.

Krkovička - Krkovička je najvhodnejšia časť na pečenie v celosti, na vyprážanie rezňov a iné pokrmy z rezňov. Je vhodná aj na údenie.

Pliecko - Vhodné je na prípravu gulášov, perkeltov, ako dusené so zeleninou, hubami, na rolády, plnené rôznymi plnkami. Zrolované pliecko je vhodné aj na údenie.

Hlava - Vhodná na prípravu huspeniny.

Lalok - Vhodný na varenie a následné potretie mletou paprikou, prípadne inými pastami.

Panenská sviečková - Je to v podstate bravčová sviečkovica. Je to najjemnešia časť bravčového mäsa. Používa sa na minútky, prípadne v celosti na pečenie a dusenie.