Med

Hlavné účinky medu

  • vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu radíme med medzi superpotraviny
  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • posilňuje imunitný systém
  • pomáha liečiť vírusové ochorenie
  • používa sa pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
  • vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
  • pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástorníka a hrubého čreva
  • podporuje trávenie
  • zbavuje telo jedov
  • má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a zlepšuje kvalitu spánku, aplikujte pred spaním na zmiernenie migrény
  • pomáha pri problémoch so srdcom
  • pri vonkajšom použití veľmi dobré schopnosti: lieči popáleniny a rany, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
  • čistí pleť, napríklad pri akné
  • súčasťou okrasných kúr na pleť a vlasy
  • medová masáž je silne detoxikačná a revitalizačná
  • zjemňuje popukané pery
  • je zdrojom rýchlej energie, lyžička ráno vám dodá silu
  • ako záchrana v deň po opici – lyžica medu s čerstvo vytlačenou pomarančovou šťavou

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je známkou jeho pravosti. Je to typická vlastnosť medu, ktorá môže byť zmiernená aj správnym skladovaním. Skryštalizovaný med nemusíte vyhadzovať, stačí ho vo fľaške nahriať vo vodnom kúpeli, ale maximálne s teplotou do 50 stupňov, nakoľko vyššia teplota by zničila citlivé enzýmy. Fľašu z medom vypodložte kúskom drievka, aby sa fľaša neprehriala. V zimnom období môžete med roztopiť položením na teplý radiátor. Je nevhodné dávať med do mikrovlnnej rúry.

Skladovanie medu

Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.

Delenie medu podľa pôvodu

kvetové – nektárové: repkový, agátový, lipový

medovicové – lesné: jedľový, smrekový

zmiešané – z kvetových a medovicových medov