Bioprodukt je produkt ekologického poľnohospodárstva, ktorý môže byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, napr. pšenica, strukoviny, ovocie, zelenina, mlieko, mäso...
Biopotravina je potravina vyrobená iba z bioproduktov s použitím povolených materiálov, prídavných látok a technologickými postupmi, ktoré sú ustanovené platnými zákonmi. Biopotravinou je napr. múka, chlieb, müsli, šaláty, mliečne výrobky...
Ako bioprodukty vznikajú
Systém ekologického poľnohospodárstva má výnimočný prístup k riešeniu environmentálnych problémov. Ekofarmári pestujú rastliny a chovajú zvieratá prirodzeným spôsobom v harmónii s prírodou a spravujú krajinu tak, že podporujú rozmanitosť rastlinných aj živočíšnych druhov, nepoužívajú syntetické prostriedky, hormonálne prípravky, krmivá zo zvyškov zvierat a trusu a ani geneticky modifikované organizmy.
Ochrana rastlín je v ekologickom poľnohospodárstve zabezpečená biologickými a mechanickými postupmi. Aj prístup ekofarmárov k chovu zvierat má etický rozmer – zvieratá sú chované v prirodzených podmienkach a kŕmené krmivom pochádzajúcim výlučne z ekologického hospodárenia.
Pri výrobe a spracovaní biopotravín nesmú byť použité syntetické ochucovadlá a farbivá, konzervačné látky, ožarovanie, ani geneticky modifikované zložky.
Prečo sú bioprodukty a biopotraviny drahšie ako tie konvenčné?
- ekologická produkcia vyžaduje viac ručnej práce
- výroba nemá charakter priemyselnej výroby, spracúvajú sa menšie množstvá výrobkov
- produkcia sa spracováva sezónne a neskladuje sa chemicky ošetrená
- pri výrobe sa nepoužívajú syntetické prídavné látky a stabilizátory, čím je na výrobu kladená vyššia náročnosť
- na všetkých stupňoch výroby a spracovania je nevyhnutná kontrola ako ochrana spotrebiteľa pred pseudobioproduktami